De term 'werkbare dagen' uitgelegd
24 februari '22
Heb je een nieuwbouwwoning gekocht in Baandervesting? Nu de bouw binnenkort start, vraag je je waarschijnlijk af wanneer de woning opgeleverd wordt. Een opleverdatum wordt meestal niet bij aanvang van de bouw genoemd: de aannemer moet opleveren binnen een aantal werkbare werkdagen. Het aantal dagen vind je terug in de aannemingsovereenkomst. Maar wat is nu precies een werkbare werkdag?
Werkbare werkdagen
Als koper van een nieuwbouwwoning is het prettig om ruim vooraf te weten wanneer je de sleutel van je woning krijgt. Dit is voor de aannemer helaas onmogelijk om vast te leggen rond de start van de bouw. Tijdens de bouwperiode zijn er namelijk allerlei situaties die de voortgang kunnen vertragen. Denk hierbij aan extreme weersomstandigheden zoals een strenge winter of flinke storm, maar ook bijvoorbeeld een staking in de bouw. Dit zijn niet-werkbare dagen, net als erkende rust- en feestdagen en collectieve vakantiedagen. Slechte weersomstandigheden hoeven overigens niet altijd een belemmering te zijn om te werken. Als ruimten van de woning al wind- en waterdicht zijn, kan daar gewoon gewerkt worden.
Binnen hoeveel werkbare werkdagen jouw woning opgeleverd moet worden, vind je terug in artikel 5 van de aannemingsovereenkomst. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare werkdagen.
Wanneer gaat de teller lopen?
Bij eengezinswoningen geldt dat de teller van de werkbare werkdagen begint op het moment dat de grond wordt ontgraven of als er gestart wordt met het heiwerk (als de funderingswerkzaamheden plaatsvinden voor het starten van het ontgraven). Bij appartementen starten de dagen op het moment dat er gestart wordt met de bouw van het gebouw.
Is de afgesproken bouwtijd overschreden en wordt de woning te laat opgeleverd? In dat geval moet de bouwer een schadevergoeding betalen. In de meeste aannemingsovereenkomsten zijn daarover bepalingen opgenomen. Uiteraard streeft de aannemer er altijd naar om de woning binnen het aantal gestelde werkbare werkdagen op te leveren.
Tijdens de bouw houdt de kopersbegeleider van de aannemer je op de hoogte van de voortgang.